… na papieri 4

… na papieri

od 20. 4. 2021

Stovka v devätnástke a desiatka mladých na papieri

 

Tisíce vystavených obrazov, kresieb, grafík, fotografií, množstvo inštalácií, diskus­né večery s autormi, vzdelávacie programy pre základné a stredné školy, večerné filmové predstavenia, prezentácie novovydaných publikácií, hudobno-dramatické vystúpenia …

Všetky tieto stretnutia s umením prebiehali vo výstavných priestoroch Galérie 19 na rohu Lazaretskej a Grösslingovej ulice v Bratislave počas jej jedenásťročnej existencie.

Na dnešné pomery úctyhodný výkon hodný úctivej poklony. Nie je to samoúčelné spomínanie, žiaden sentiment, ale pri jubileu sa patrí jedným okom poohliadnuť po minulosti. Lebo jubilejnou stou výstavou sa symbolicky uzatvára jedno mimoriadne vydarené obdobie devätnástky a začína nová etapa na ceste za umením.

V tejto neveselej, nevľúdnej, pandémiou poznačenej atmosfére, napriek všetkým nepríjemnostiam, ktoré nás otravujú už vyše roka, sa desať mladých výtvarníkov podujalo vystúpiť z jej zovretia a v devätnástke predstaviť svoju najnovšiu tvorbu.

Od januárovej inštalácie visia ich práce na stenách galérie a čaká sa len na koniec uzávery, aby mladí svojou tvorbou mohli publikum potešiť a dať mu aspoň na chvíľu nádej zabudnúť na pliagu, ktorá nás obklopuje.

Vystavené kolekcie prác na papieri podávajú reálny obraz o súčasnej tvorivej

forme mladých slovenských autorov. Pridali sa k nim aj tri mladé talentované Američanky. A čo na výstavu priniesli, aký výber nám ponúkajú?

 

Marian Meško

 

 

 



Nie je možné pridávať komentáre.